Винетните стикери са нещо, което всички ние познаваме в по-малка или в по-голяма степен. На кой от нас не се е налагало поне веднъж да отиде с автомобил от един град до друг, използвайки магистралите и междуградските пътища?

България е сред не малкото държави в Европейския съюз, които са стигнали до извода, че това е най-подходящият начин за поддържане на националната пътна мрежа е именно този.

Макар да не ни се иска да плащаме за винетки, все пак нека се съгласим, че този модел на финансиране е най-справедлив, защото плащат само онези, които ползват пътищата.

Преминаване към електронни винетки

Вече са предприети действия към пълното отпадане на онези винетни стикери, които в миналото лепяхме на предното стъкло на автомобила. Днес вече не се прави това, а вместо залепването на малките пъстри лепенки се премина към закупуването им онлайн.

Онлайн сайт за винетки
Купи винетка

Това може да стане и от мобилния телефон, като един човек може да закупи стикери и на повече хора без това да е проблем. Важно е само да се подадат коректно исканите за целта данни.

При електронните винетки вече контролът ще се осъществява по друг начин. Отново ще се разчита на камерите (мобилни и стационарни), които ще покриват пътната мрежа на страната, но няма да се следи дали има залепен валиден стикер, а вместо това ще се следи дали за съответния автомобил е заплатена съответната такса.

Конвертиране на винетки

Тъй като много хора имат винетки, които продължават да са валидни и пред тази година, те няма да бъдат задължени да купуват нови преди старите да изтекат напълно. Въпреки това, могат да се конвертират лепящите стикери в електронни.

Това става бързо и лесно, като можете да го направите на много места, включително и в сайта Vinetki.bg, който е сред най-популярните места за закупуване на новите електронни винетки онлайн.

Какви видове има

Отново на пазара се предлага голямо разнообразие от винетни стикери, като най-краткият вариант е дневният, а след него са съответно “уикенд”, месечна винетка, тримесечна и годишна.

Кой модел ще изберете, това зависи изцяло от вашите лични потребности и от това дали смятате да пътувате еднократно или планирате да правите това на редовна база през определен период от време.

Ако се интересувате и от новата електронна тол система, която предстои да заработи в България през тази година, може да откриете отговорите на всички ваши въпроси в платформата TollPass.bg.

https://bgtextile.eu/wp-content/uploads/2020/01/vinetki.jpghttps://bgtextile.eu/wp-content/uploads/2020/01/vinetki-150x150.jpgadminСтатииавтомобили,електронни винетки,пътни такси,тол таксиВинетните стикери са нещо, което всички ние познаваме в по-малка или в по-голяма степен. На кой от нас не се е налагало поне веднъж да отиде с автомобил от един град до друг, използвайки магистралите и междуградските пътища? България е сред не малкото държави в Европейския съюз, които са стигнали...Каталог за шивашки фирми, текстилни производители и търговци на дрехи и обувки.