Грануломът на зъба представлява възпаление, което най-често се локализира около корена на зъба и се случва при ненавременно лечение на болен зъб. Възпалението, което много често е съпътствано и от нагнояване, обикновено води до капсулно образование, което е оградено от тъкан, целяща да спре разпространението на инфекцията.

Как научаваме че имаме гранулома на зъба

Обикновено гранулома на зъба е стояла безсимптомно на мястото си за дълъг период от време, но в един момент тя драматично се “представя” с много силна болка и обостряне на състоянието.

Обикновено в такъв момент хората бързат да потърсят стоматологична помощ, а лечението, разбира се, трябва да започне незабавно. Дори и в по-тежки случаи все пак има шанс зъбът да се спаси.

Въпреки това, непредприемането на мерки може да доведе до поява на така наречения “флюс”, който представлява малка киста с форма на бобено зърно на венеца, която се пълни с гной и може да се спука и изтече.

Как се лекува грануломът на зъба

Планът за лечение на грануломът на зъба може да бъде различен в зависимост от нейните размери (потърсете съдействие от дентална клиника). Друг важен фактор е и степента на инфекция и усложнения, до които се е стигнало към момента.

Така например, в един по-начален етап на инфекция, могат успешно да се прилагат различни техники на ендодонтски терапии, целящи терапия на кореновите канали и прочистване на засегнатото място, за да се отърве пациентът от инфекцията.

Материалът за запълване може да се използва за запушване на отвора, като при по-слабо засегнати зъби може да се избегне нуждата от поставяне на коронка. Освен това, понякога се предписват антибиотици, чиято цел е да се елиминира напълно инфекцията.

Какво се прави в по-тежки случаи

В ситуации, при които проблемът е по-голям, стоматолозите могат да прибегнат и към екстракция на зъб. Това вече се случва рядко, тъй като хората могат да се възползват от огромно многообразие от методи и средства за третиране.

Въпреки това, ако инфекцията е твърде голяма и създава риск за здравето, а от зъба не е останало какво да се спаси, подобна практика не е изключена. Има и един среден вариант, в който се прави малка операция и се отстранява само засегнатата част от корена на зъба, която най-често е при върха.

https://bgtextile.eu/wp-content/uploads/2022/04/granuloma-na-zyba.jpghttps://bgtextile.eu/wp-content/uploads/2022/04/granuloma-na-zyba-150x150.jpgachopДругиГрануломът на зъба представлява възпаление, което най-често се локализира около корена на зъба и се случва при ненавременно лечение на болен зъб. Възпалението, което много често е съпътствано и от нагнояване, обикновено води до капсулно образование, което е оградено от тъкан, целяща да спре разпространението на инфекцията. Как научаваме че...Каталог за шивашки фирми, текстилни производители и търговци на дрехи и обувки.