Без да разполагат с особено много информация, доста хора слагат знак за равенство между креатин и анаболни стероиди. Малко криминалните химически препарати (по-познати като „анаболи“) е проблем да бъдат сравнявани с хранителни добавки, защото това са два напълно различни типа вещества.

Едните са вещества, които и тялото ни може да произвежда, но анаболните (хормоналните, с изключение на хормона на растежа и тестостерона) не се произвеждат от тялото.

Какво представлява веществото креатин

В действителност, креатинът е вещество, което се намира в човешкото тяло и основната му функция е да участва в процесите на производство на енергия. Креатинът е една от най-изследваните от науката хранителни добавки, както и може би най-познатата на човека.

Вреден ли е за бъбреците ни креатинът, както бе известно доскоро? Науката говори и изследвания доказват думите ѝ относно това, че такива твърдения са на практика неверни.

Здрав организъм в никакъв случай не би бил увреден от допълнителния прием на креатин, независимо дали говорим за кратък или далечен срок. Ако можете да си позволите креатинови добавки, то тогава няма причина да се страхувате от тази хранителна добавка.

Как да приемаме креатина

Дали чрез храната, или чрез суплементи, или пък самосинтезиран – няма значение, защото креатинът ще ни помогне в производството на енергия за мускулите ни. Тук става дума за АТФ – аденозинтрифосфат.

Това е нужното гориво, което ние използваме, за да извършва тялото ни при интензивно натоварване, без много кислород, който да стига до клетките.

Именно това е и една от най-важните функции на хранителната добавка, която разглеждаме днес. Когато АТФ присъства в мускулните тъкани, съединението дава достатъчно сила и енергия, която позволява сериозни силови тренировки, намалява мускулната умора, както и тази на нервната система и не на последно място забавя натрупванията на лактат в мускулите (предотвратява мускулната треска).

Къде се съдържа креатина

Веществото се съдържа напълно естествено в червеното месо – говеждо, биволско и агнешко. Концентрацията на креатина е ниска, когато става дума за органичнио синтезираното от тялото количество.

Нужни са ви дневни дози от рода на около 5 грама и за да си ги набавите, вие трябва да изядете около килограм и половина телешко месо, което е меко казано невъзможно, а и дори да го направите, най-вероятно това ще ви донесе повече дискомфорт, отколкото положителни ефекти.

Кой използва креатина, за да твори в своята спортна дисциплина? Всички, колоездачи, боксьори, футболисти, културисти и лекоатлети. Креатинът се използва в почти всички видове спорт, в които се изисква сила и издръжливост, така че посетете Workout.bg и се доверете на екпертите в бранша!

https://bgtextile.eu/wp-content/uploads/2024/05/kreatin.jpghttps://bgtextile.eu/wp-content/uploads/2024/05/kreatin-150x150.jpgadminСтатииБез да разполагат с особено много информация, доста хора слагат знак за равенство между креатин и анаболни стероиди. Малко криминалните химически препарати (по-познати като „анаболи“) е проблем да бъдат сравнявани с хранителни добавки, защото това са два напълно различни типа вещества. Едните са вещества, които и тялото ни може да...Каталог за шивашки фирми, текстилни производители и търговци на дрехи и обувки.