Лятото наближава, а с него и планирането на семейната почивка излиза на все по-преден план.

През последните години българинът все повече се отваря към идеята за почивка в чужбина, а това се доказва от хилядите резервации за турски, гръцки и хърватски курорти, а дори и някои доста екзотични дестинации като Бали, Малдивите, Куба, Дубай и прочие.

Гърция и Турция, обаче, се очертават като може би най-предпочитаните сред родните туристи, а причините за това са няколко – географската близост до България, страхотните плажове, вкусната храна, отличното обслужване и достъпните цени.

Това поражда и следната дилема сред родните туристи – какво да изберем? Почивка в Гърция или лятна ваканция в Турция?

Безспорно което и да изберете няма да направите огромна грешка – и двете страни ще ви предложат незабравимо преживяване.

Все пак ще се опитаме да направим малко по-обстойно сравнение, с помощта на експертите от Travo.bg, за да може да направите наистина информиран избор, който да отговаря на нуждите и финансовите ви възможности.

Оферти за екскурзии

Плажове – кои са по-добрите

Това е въпрос, на който няма как да се даде категоричен отговор. Безспорно плажовете и в Гърция, и в Турция, са невероятни.

И двете държави полагат множество усилия да запазят природата там от замърсяване, а водата във всички курорти е кристално чиста.

Една разлика, която със сигурност може да наклони везните в нечия полза, е не толкова качеството, колкото количеството – Гърция определено разполага с пъти повече плажове от югоизточната ни съседка.

Това от своя страна прави изборът далеч по-голям, а конкуренцията създава повече от достъпна цена.

Кухня – предимства и недостатъци

Тук отново сравнението предизвиква затруднения – гръцката и турската кухня са едни от най-прочутите, не само в Европа, но и в света.

Може би, обаче, гръцката е една идея по-близо до нашата българска, още повече предвид факта, че гърците, подобно на нас, са православни християни и при тях свинското месо и алкохола не са забранени, както е при турците.

Не ни разбирайте погрешно – в турските курорти употребата на алкохол и свинско месо по никакъв начин не е забранена или ограничена, но самата им национална кухня ги изключва категорично.

В същото време в гръцката кухня ще може да се насладите на неща като гръцка мусака и дзадзики, които са много близки до нашата мусака и млечна салата.

В случай, обаче, че сте любител на сладкото, турската кухня ще ви плени моментално – турските локуми и баклава са нещо неповторимо, за любителите на сладките изкушения.

Сигурност – ключов въпрос за семействата

Стигаме и до темата за сигурността, нещо, което е от първостепенно значение за семейните хора с малки деца.

В това отношение Гърция определено е с едни гърди напред – събитията в последните години направиха Турция далеч по-несигурна страна, отколкото беше преди това.

Опитът за държавен преврат през 2016 година, няколкото терористични атентати и продължаващата гражданска война в югоизточната част на страната, са все неща, които притесняват хората, решили да почиват в турските курорти.

В Гърция от друга страна курортните градове и острови са повече от сигурни и спокойни – инцидентите там са сведени почти до нулата.

Цени – къде са по-добрите оферти

Тук отново се изправяме пред дилема – и двете държави предлагат повече от достъпни цени в своите основни курорти.

В зависимост от сезона и офертите, понякога може да намерите по-изгодна цена в Турция, а друг път в Гърция.

За целта препоръчваме да разгледате офертите за почивки в Гърция, където почти винаги се предлагат промоционални цени за едни от най-добрите гръцки курорти и хотели.

В крайна сметка, ако не сте посещавали една от двете държави, ви препоръчваме да го направите и сами да се убедите в нейните предимства и недостатъци.

В случай че сте ходили и в Гърция, и в Турция, значи имате опит от първо лице и за вас няма да е толкова трудно да прецените коя от двете страни ще ви спечели като турист през лято 2020.

https://bgtextile.eu/wp-content/uploads/2020/03/turcia.jpghttps://bgtextile.eu/wp-content/uploads/2020/03/turcia-150x150.jpgadminСтатииекскурзии,оферти,почивки в гърция,почивки в турцияЛятото наближава, а с него и планирането на семейната почивка излиза на все по-преден план. През последните години българинът все повече се отваря към идеята за почивка в чужбина, а това се доказва от хилядите резервации за турски, гръцки и хърватски курорти, а дори и някои доста екзотични дестинации като...Каталог за шивашки фирми, текстилни производители и търговци на дрехи и обувки.