Без завеси или щори прозорците в апартамента изглеждат голи и скучни. Да не говорим, че всеки се стреми да погледне в тях, ако апартаментът се намира на първия или втория етаж. Щорите са последното допълнение, който е необходимо за довършването на интериорния дизайн на помещението.

Съвременният дизайн на щори е предназначен да подчертае стила, като не забравя за функционалността, в резултат на което спалнята предразполага към почивка, а холът става уютен (още идеи за уютен хол вижте в Benchtalks.com). Дизайнерите се отдалечават от традиционната комбинация от тюл и дебели завеси и предлагатдруги решения.

Френските щори в модерния минималистичен интериор ще изглеждат претенциозни и смешни. Целта им е да подчертаят лукса на декорацията и богатството. Те са изработени от специален плат – мек и еластичен, така че хоризонталните гънки на завесата да продължат с гладка вълна. Самите те са естетически и не изискват допълнително декориране. Френски щори, изработени от прозрачни тъкани, заменят тюла и могат да бъдат допълнени с дебели завеси в класически стил.

Японските щори са комбинация от максимална функционалност, ограничение и лаконичност, присъщи на японския стил на интериорен дизайн като цяло. Японският стил не приема вътрешни стени и прегради в жилището, така че такива щори, прикрепени към тавана, могат да станат средство за зониране на помещението. Наскоро този вид декорация на прозорци стана популярна и се използва за хол и спалня, учебни зали, офис помещения, младежки и детски стаи. Поради факта, че тъканта не образува гънки – няма място за събиране на прах, лесно се  измиват и почистват.

Римски завеси имат декоративни хоризонтални нагъвания върху тъканта. Те дават големи възможности за  използването им в различни стилове на интериора. Има три вида римски завеси:

  • Класически – Това са равномерни и гладки платна, които формират чисти и дори хоризонтални гънки при повдигане. В понижено положение те са подобни на ролката.
  • Каскадни –  За разлика от класическия римски (австрийски – така се наричат), гънките върху тях остават дори в разгънато положение, поради което изглеждат привлекателни. Често тази опция е избрана за класически интериор, арт деко.
  • Без рамки – Лека версия на каскадни завеси, различаващи се от първите две с липсата на ламели, което осигурява гънки върху плата и улесняват управлението на завеси.
  • Римските щори са чудесна модерна възможност за всеки интериор. Дори и най-строгият класически стил може да бъде „разреден“ с такава декорация, най-важното е да се избере подходящата тъкан и тип завеси.
https://bgtextile.eu/wp-content/uploads/2018/11/kartini-za-hol-more.jpghttps://bgtextile.eu/wp-content/uploads/2018/11/kartini-za-hol-more-150x150.jpgadminСтатииБез завеси или щори прозорците в апартамента изглеждат голи и скучни. Да не говорим, че всеки се стреми да погледне в тях, ако апартаментът се намира на първия или втория етаж. Щорите са последното допълнение, който е необходимо за довършването на интериорния дизайн на помещението. Съвременният дизайн на щори е...Каталог за шивашки фирми, текстилни производители и търговци на дрехи и обувки.